www.rsmaths99.com

Class 6 Science (BIOLOGY)

L 1 SOURCES OF FOOD

A. VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS:

Q1. What are the two main sources of food?

Ans. The two main sources of food are Plants and animals.

Q2. Name four plants and their parts that we eat?

Ans. Four plants and their parts that we eat

Stem - garlic

Root - turnip

Leaf - fenugreek

Seed - kidney beans

Q3. Name two ingredients which are used to make chapaties.

Ans. Two ingredients which are used to make chapaties are Flower and water.

Q4. Name two harbivores found around you. www.rsmaths99.com

Ans. Cow and goat.

Q5. Name two leafy vegetables eaten by you.

Ans. Spinach and lettuce.

Q6. Name two products that can be prepared from milk.

Ans. Paneer and yoghurt.

Q7. Name any two root vegetables.

Ans. Carrot and radish.

Q8. Which insect makes honey for us.

Ans. Honeybees makes honey for us.

Q9. Name two animals which eat only meat.

Ans. Tiger and eagle.

Q10. What is the usual name of those animals who eat both plants and animals?

Ans. Omnivores.

SHORT ANSWER www.rsmaths99.com

Q1. Why it is important to eat food?

Ans. It is important to eat food because 1. It provides energy. 2. It helps in growth and development. 3. It helps to overcome wear and tear. 4. It protects the body against diseases.

Q2. How are animals classified on the basis of their feeding habits?

Ans. Animals are classified on the basis of their feeding habits, they are herbivores, carnivores and omnivores.

Q4. Why are plant important to us.?

Ans. Plants give us cereals, pulses, vegetables, fruits, beverages, spices, oils, sugaretc. They also give us medicines, rubber, lac, resins, paper, wood etc.

Q5. What are protective foods? www.rsmaths99.com

Ans. Hey are substances rich in vitamins and minerals. They protect us from diseases.

Q6. Name three food items rich in vitamins and minerals

Ans. Three food items rich in vitamins and minerals are fruits, milk, green vegetables.

Q7. Differences:

Ans.

Harbivores

Carnivores

Animals which feed directly on plants are called harbivores.

Animals which eat the flesh of other animals are called carnivorous

Sharp cutting teeth and broad grinding teeth.

Sharp cutting teeth and strong grinding teeth for chewing the flesh and bones.

Eg.- cow, buffalo, goat, elephant etc.

Eg.- lion, tiger, eagle etc.

 

Q8. Name any four body building food items.

Ans. Four body building food items are pulses, beans, milk products and meat.

Q9. Explain how ghee is obtained from milk. www.rsmaths99.com

Ans. Ghee is prepared from milk by collecting the cream of milk which is containing fat and then churning it to separate ghee.

Q10. How are seed sprouted?

Ans. Seeds are sprouted by soaking the seed in water overnight. Next morning, draining out the excess water and keeping the wet seeds in the folds of muslin cloth. Keeping the cloth moist all the time by spraying water at regular intervals.

LONG ANSWER www.rsmaths99.com

Q1. Why do we eat green vegetables?

Ans. We should eat green leafy vegetables because they are rich sources of vitamins, minerals and roughage.

Q2. Ans. The parts of plants which we eat from the following are:-

A.   Carrot - root. B.- peas - seeds. C. tomatoes - fruit

D. spinach - leaf. E. potatoes - stem.

Q3. How is food items classified on the basis of their function?

Ans. Food items classified on the basis of their function, they are energy giving food, body building food and protective food.

Q4. Why do we cook food? Will cooking result in loss of nutritive value of food?

Ans. Cooking not only improves taste but also makes food easier to digest. No, the correct cooking practice maintains the nutritive value of the food.

Q5. Why do the food requirements of different animals differ?

Ans. The food requirements of different animals differ due to the availability of food in the area, their feeding habits and also the amount of energy required by each animals is different.

Q6. Define with example.:- www.rsmaths99.com

a.    Herbivores anima which eat plants only are called herbivores. Ex. Cow, buffalo, goat, elephant.

b.   Carnivorous Animals which feed on the flesh of other animals are called carnivorous. Eg.- lion, tiger, eagle etc.

c.    Omnivores animal which eat both plants and animals are called omnivores. Eg.- pig, bear, crow, cockroach.

Q8. What do you mean by sprouting? Name two seeds which are used formaking sprouts in your home.

Ans. Sprouts means to germinate theseeds by providing the necessary conditions that is air, water and warmth. Two seeds are gram and moong.

Q9. Write a short note on food problem in India.

Ans. In India, overpopulation, poverty and unemployment are the order of the day. The poor people are not able to provide sufficient food to their families. This results in several deficiency disease. Food problem in India can be overcome by growing more food, avoiding wastage of food, controlling human population, eradicating poverty and unemployment.

------------------------------ X ---------------------------------

L 2 COMPONENTS OF FOOD

A.   VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS:

Q1. Which is the major energy yielding component of food?

Ans. Carbohydrates www.rsmaths99.com

Q2. List the various component of food.

Ans. There are five major nutrients present in our food; Carbohydrates, fats, protines, vitamins and minerals.

Q3. Name four minerals needed by our body.

Ans. Sodium, potassium, magnesium and phosphorus.

Q4. Vitamin C is present in orange.

Q5. Which mineral is vital for bones and teeth?

Ans. Calcium and phosphorus.

Q6. Which is the simplest carbohydrate?

Ans. Sugar. www.rsmaths99.com

Q7. Name the two major type of carbohydrates which we eat in our food.

Ans. Starch and sugar.

Q8. Name two sources of animal fat.

Ans. Butter, ghee.

Q9. Which nutrient is needed for growth and repair of our body?

Ans. Protein.

Q10. Name the mineral that is responsible for the formation of haemoglobin.

Ans. Iron.

SHORT ANSWER TYPE QUESTION www.rsmaths99.com

Q1. Why do growing children need more proteins than adults?

Ans. Growing children need more proteins than adults in order to recover from injuries or sickness.

Q2. What are fat made of? What function do they perform?

Ans. Fat is made of fatty acids and glycerol. 1. Fat is also an important source of energy. 2. Fat protects our body against cold.

Q3. Why are animal proteins considered better than plant proteins ?

Ans. Animal proteins considered better than plant proteins because they contain all the essential animal amino acids.

Q4. Why do doctors advise against taking too much of fat?

Ans. Eating too much fat is also not good for us. Excess body fat leads to a condition called obesity which is harmful to our body. It may lead to heart problems.

Q5. Why is it not good to overcook food? www.rsmaths99.com

Ans. It is not good to overcook food because it spoils the nutritive value of the food.

Q6. Write the chemical name of the following:

a.    Vitamin A Retinol b. Vitamin K Phylloquinone. C. Vitamin C Ascorbic acid.