www.rsmaths99.com

Class 6 Civics

Under standing  diversity

 

A          ANS. IN 20 WORDS:

 

Q1.      What is diversity?

Ans.     The presence of a wide range of qualities or features is called diversity.

Q2.      What  is a community?

Ans.     A group of families either living in the same area or hairing some common links is known as a community.

Q3.      Name five things in which India  shows diversity.   www.rsmaths99.com

Ans.     India shows diversity in languages, religions, dress, food and occupation.

Q4.      Why do people in cold places eat a lot of nonvegeterian?

Ans.     In  cold places such as Kasmir and Darjeeling people eat a lot of non vegetarian food and milk products, especially in the winters, as few crops can be grown.

Q5.      What does the snake – boat race of Kerla tell us about the people?

Ans.     Kerala’s snake – boat race shows the coastal people’s strong bond with water.

B       GIVE ANSWER  WITHIN 40 WORDS:  www.rsmaths99.com

 

Q1.      What is a family? Name the two main types of families based on the number of members.

Ans.     The immediate group in which we live is our family. It consists of our parents, siblings and relatives. The two main types of families based on the number are 1) Nuclear family à  consist of parents and their children.

            2)  Joint family  à  Parents, their  children, grand parents, and other dose relatives.

Q2.      Give one example to show that climate influence the way people dress.

Ans.     In rajasthan, men wear large turbans to protect themselves from the extreme heat of the Thar desert. They like to wear colourful cloths, which are a contrast to the dull desert around. Thus, climate influence the way people dress.

C       GIVE ANS. WITHIN 100 WORDS:  www.rsmaths99.com

Q1.      Give examples to show that different peopledo the same thing differently.

Ans.     Almost every Indian state celebrates the harvest festival in its own unique style. It is called baisakhi in Punjab, Onam in Kerala, Bihu in Asham and Makar sankranti in Bihar and Uttar Pradesh.

            -----------------------------------------------------  X  ----------------------------------------------------------

PREJUDICE AND DISCRIMINATION

 

A       ANS. WITHIN  20 WORDS:  www.rsmaths99.com

Q1.      What are prejudices?

Ans.     Negative or bad opinions about those who are not like us are called prejudices.

Q2.      What does ‘aportheid’ means? Who practiced apartheid and against whom?

Ans.     Aportheid’ means ‘separate  development’. The white people of South Africa practiced apartheid against the black people of South Africa.

Q3.      Give an example of discrimination based on economic inequality.

Ans.     Inequality arising from diversity can lead to discrimination. For eg – economic inequality too, is a major source of discrimination in many countries including ours. Many people are so poorthat they have no money even to meet their basic needs like food, clothing and shelter. Poor people often face discrimination wherever they go.

Q4.      What do we call a set of rules by which a country is run?

Ans.     A set of rules by which a country is run is called constitiution.

Q5.      Name an Indian leader who faught against social discrimination.

Ans.     Dr. B.R. Ambedkar who fought against social discrimination.

B          ANS. WITHIN 40 WORDS:

Q1.      What do you understand by a stereotype? Give an example.

Ans.     Stereotype is an idea which fits to a large number of people into a single image. It is caused on the basis of region, religion, race, sex or economic background.

            Eg.- Girls are not good at mathematics . boys are naughty and girls are gentle, without noticing the individuals ability.  www.rsmaths99.com

Q2.      What is discrimination? Mention two sources of discrimination.

Ans.     A negatively charged mind always leads to discrimination. Discrimination may be against an individual, a particular community cast, class, race or religion. The two sources of discrimination are diversity and economic inequality.

Q3.      Who were called untouchables? How were they discriminated against?

Ans.     The people of lower cast are considered to be untouchables. They were discriminated as they were badly treated by the by the people belonging to the higher castes. They were not allowed to come in public places like temples, schools, hostels, public wells and tanks etc. They were also not allowed to go to hospitals and even work ships.

GOVERNMENT

 

A          GIVE ANS. WITHIN 20 WORDS:  www.rsmaths99.com

Q1.      What is a government?

Ans.     The group of a people managing the affairs of a country is called a government.

Q2.      Name the three main types of government.

Ans.     The three main types of government:

1)      Democracy: run by the people themselves.

2)      Monarchy: run by a hereditary rular with absolute power.

3)       Dictatorship: run by one person or a small group of persons, often forcibly.

Q3.      Which orgain of the government makes laws?

Ans.     The organ of the government which makes laws ‘legislature’.

Q4.      What do you understand by universal adult franchise?

Ans.     Universal  adult franchise  means that every citizen of eighteen years and above has the right to vote.

B       GIVE ANS. WITHIN 40 WORDS:   www.rsmaths99.com

 

Q1.      At what levels do we have government in India?

Ans.     In India we have government at the national level and state level.

Q2.      Give two reasons why representative democracy is a good form of government.

Ans.     Representative democracy is a good form of government because the people have freedom. Democracy may be direct or representative and they can elect their representative.

C       ANS. WITHIN 100 WORDS:   www.rsmaths99.com

Q1.      Why do we need a government?

Ans.     We need a government because it builds roads, hospitals, educational institutions and other facilities, supplies water and electricity, deals with problems like poverty and unemployment, provides education, health services, transport services, postal services and so on.

                        Maintains laws and order in the country, defends the country, maintains good relations with other countries, provides aid when required and makes laws.

NAME THE FOLLOWING:   www.rsmaths99.com

1)      Three levels of government  a)  state level  b)  national level,    c)  local level

2)      Law making body of the government      Legislature.

3)      Central Legislature of our country     Parliament.

4)      Full form of MPS   member of parliament.

5)      Part of the government that implements the laws     Executive.

6)      India central executive is headed by    President.

7)      Highest court in a state     High court.

8)      Highest court in the country     Supreme court.

9)      Three orgains of the government   Legislature, executive, Judiciary.

10)  State executive is headed by     Governor.

11)  Three type of government            Monarchy,  Dictatorship, Democracy.

12)  Two forms of democracy Direct,    Representative.

13)  Two types of representative democracy  Predential, Parliamentry.

14)  Right to vote   Suffrage or franchise.

15)  British women organized protest movement against government policy   Suffagrattes.

16)  USA women got the right to vote in         1920.

17)  British women got

18)  The set of principales that tell us the duties of government       constituition.

19)  South African leader who fought against apartheid.       Nelson Mandela.

20)  Separate government    Apartheid

21)  Negative or bad openion about those who are not like us          Prejudice.

22)  We fit all persons of a particular group into single image stereo type.

23)  Framer of the constitution            Dr. B.R.Ambedkar.

24)  Presence of wide range of qualities   Diversity.

25)  Immediate group in which you live                      Family.

26)  Two example of diversity dress,  food.

27)  Family in which property passes from mother to daughter.       Matrilinear family.

-----------------------------------  X  ----------------------------------------

 

KEY ELEMENTS OF DEMOCRATIC GOVERNMENT

Ans. In 20 words:

Q1.      Hoe did Abraham Lincoln define democracy?   www.rsmaths99.com

Ans.     Abraham Lincoln, one of the greatest president of the USA, define democracy as ‘government of the people, by the people, for the people’.

Q2.      Mention one purpose for which rallies may be held.

Ans.     In a democratic country, the people can criticize the government. They show their dissatisfaction against the government through various protest like rallies etc.

Q3.      Why does our constitution say that India is a republic?

Ans.     It is said that India is a republic because the preamble clearly states that India is a democratic Republic. So it is called Republic. There is justice including social, economic and justice, liberty ( freedom) of thought, expression, faith and worship and equality of status and of opportunity.   www.rsmaths99.com